Jooga – jatkuvasti laajentava hienovarainen prosessi

Suorittamisen ja muodon maailma

Tyttönä ja nuorena naisena ymmärrykseni kehollisuudesta, hyvinvoinnista ja liikunnasta rakentuivat ulkonäkökeskeisyyden, muodon ja suorittavan, voimakkaan liikkumisen sekä syömisen kontrolloinnin varaan. Harjoitin kehoani hyvinkin monella tavalla nostamalla painoja, juoksemalla, pelaamalla, yleisurheilemalla, venyttelemällä. Tavoittelin itsenäisen, terveen, menestyksekkään, kauniin ja haluttavan naisen identiteettiä, joka kykenee lähes kaikkeen. Olin jostain imenyt itseeni sellaisen maailmankuvan, että tällainen ihminen on onnellinen ja tätä meidän kaikkien tulisi tavoitella. Sainkin kehuja menestyessäni urheilussa tai laihtuessani tai tehdessäni töitä nopeasti ja armottomasti, mutta koin myös valtavaa häpeää, ulossulkemista ja ikävää kommentointia, kun kehossa tapahtui muutoksia, en pärjännytkään, väsyin ja lihoin. Paljosta urheilusta, liikunnasta ja kontrollista huolimatta en todellakaan voinut hyvin tai ollut onnellinen. En tiennyt, kuka olin ja koin itseni ulkopuoliseksi ja arvottomaksi tässä maailmassa.

Jooga on prosessi

Kun maailmankaikkeus monien vihjailujen jälkeen, sai minut lopulta joogamatolle ja tarjosi toisella joogatunnillani minulle voimakkaan autuuden ja kotiinpaluun tunteen, ymmärsin, että nyt olen löytänyt jonkin merkittävän äärelle. Olin löytänyt jotain, jota olin tietämättäni etsinyt 38 vuotta. Alkoi jooginen prosessi, joka jatkuu, syvenee, muuttuu ja laajenee aina vaan. Ja sitä aidoimmillaan jooga on. Se on prosessi, jota ei voi suorittaa, jota ei voi tehdä oikein tai väärin. Siinä on vaiheita ja syklejä.  Fyysisyyttä tärkeämpää on ymmärtää monella tasolla kulkevat hienovaraiset prosessit, jotka alkavat kehon hienovaraisesta liikkeestä sisältä käsin. Jos olemme omaksuneet, kuten itse aikoinani, liikkumisen tapahtuvan pääasiassa lihaksistossa ja luustossa, ikään kuin ulkoa sisäänpäin, fyysisyyden karkeimmalla tasolla ja suorittamalla, voi aluksi tuntua turhauttavalta maata joogamatolla silmät kiinni aistien kehoaan sisältä käsin ja etsiä hengityksen aikaansaamaa hienovaraista liikettä koko kehossa ja luottamaan, että keho vapautuu ja myös luonnolliset fyysiset prosessit käynnistyvät. Joogassa lihaksiin menevä liike, lähtee aina sisältä käsin. Hengityksestä ja sisäisestä tietoisuudesta ja tuesta. Mitä enemmän pääsemme yhteyteen tähän hienovaraiseen sisäiseen kannatteluun, sitä enemmän myös fyysiset liikkeemme muuttumat kevyemmiksi ja helpommiksi, luonnollisemmiksi, tapahtuen ilman irvistystä ja puristusta. Työskentelemme myös eheyttääksemme hermostoamme, joka on avainasemassa psyykkisessä hyvinvoinnissamme, sosiaalisessa yhteydessä ja kehomme ergonomisissa asennoissa.  Emmekä tavoittele kehollemme tiettyä ulkoa annettua muotoa, vaan opettelemme tuntemaan sen upeuden elämämme kantajana ja mahdollistajana, matkakumppanina. Opimme arvostamaan kehojemme erilaisuutta monipuolisuutena ja rikkautena. Avaudumme myös hyvin hienoille intuition, luovuuden ja emootioiden kerroksille itsessämme. Joogisessa prosessissa tavoitteita tärkeämpää on sitoutuminen ja matkalla oleminen, sisältä käsin tapahtuva laajentuminen elämälle.

Joogan evoluutio

Jooga on ollut itselleni niin voimakas prosessi, että koen elämäntehtäväkseni viedä joogaa ja sen evoluutiota eteenpäin, tuoda sitä yhä enemmän kaikkien meidän saataville. Uskon, että jokaisen löytäessä omanlaisensa yhteyden joogaan, luomme uudenlaista luontoyhteyteen ja aitoon yhteisöllisyyteen, jossa jokaisella on paikkansa ja jokainen saa tarvitsemansa, perustuvaa maailmaa. Kuluttamisen ja voiton tavoittelun sijaan ymmärrämme, että meillä on vaihtoehtoja ja voimme elää ekologisessa ja kestävässä taloudessa ja aidossa yhteydessä muihin ihmisiin.  Joogan matka on kuljettanut minua hyvin monien erilaisten joogalajien ja -näkemystenkin äärelle. Ja koko ajan muutun itse sisäisesti ja ajatteluni, suhteeni elämääni muovautuu. OlemusJooga® on omaa joogaani. Joogaa, joka perustuu prosessiin ja luontoyhteyteen. Se kuvastaa omaa ymmärrystäni joogasta ja myös joogan henkisestä puolesta. Se on itsessään prosessi, joka kehittyy koko ajan. Löydät minut ja OlemusJoogan Youtubesta. Videoita on vielä aika vähän, mutta hiljalleen niitä sinne tulee. Mielelläni kuulen niistä palautteita. Tervetuloa mukaan OlemusJoogan matkaan ja löytämään oman joogisen matkasi. Täältä mukaan. 

Sydämellisesti,

Anne

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös nämä

OlemusJooga® | Sydämeni Olemusvoima
Itsetuntemus
Anne

Sydänyhteys ja sinulle kuuluva elämä

Intuitiolla ohjaaminen Joogatunneilleni nousee usein erilaisia teemoja, joissa tunnin intentio ja energia kulkevat. Tämän viikon yhdelle tunnille nousi vahvasti sydänkeskuksen avaamisen teema. Teema, johon voidaan

Lue artikkeli »
jooga
Anne

Luonnon & Hengen Liitto

Luonnon ja Hengen Liitto Joogan opettajana ja omalla joogisella tielläni olen usein kokenut hämmennystä, kun olen koettanut löytää omaa paikkaani joogan moninaisella kentällä. Hyvin usein

Lue artikkeli »