Kundaliinijooga – Kundaliinin nousu

Kundaliini tarkoittaa sielun itsensä energiaa, tietoisuuden ja luovuuden energiaa. Käsite ei ole mitenkään yksinomaan kundaliinijoogalle kuuluva, vaan nousee yleisesti joogan intialaisesta filosofiasta ja maailmankuvasta. Kundaliinijoogan liikesarjojen, harjoitusten ja meditaatioiden on tarkoitus vähitellen muodostaa yhteyttä kundaliiniin; kasvattaa tietoisuuttamme, itsetuntemustamme ja tehdä meitä tietoiseksi oman sielumme polusta. Kundaliini ei ole mitään mystistä, vaan ihan luonnollista meissä olevaa tietoisuuden energiaa. Vallitseva elämäntapamme on kuitenkin sellainen, että se helposti kahlitsee ja painaa tietoisuuttamme alas. Meillä ei välttämättä ole aikaa omalle luovuudelle ja ainutlaatuisuudellemme, vaan koetamme sopeutua vallitseviin rakenteisiin ja tukeudumme älyllisissä kyvyissämme enemmän järkeen kuin intuitioon. Itse elin pitkään siinä uskossa, että luovuus ja ainutlaatuisuus kuuluvat vain harvoille ja valituille, ja luovuus on jotain vapaa-ajan luksusta tai taiteilijoille annettu lahja. Nyt ymmärrän, että jokainen meistä on perusolemukseltaan ja syntymässään luova ja ainutlaatuinen. Kulttuurimme tarjoaa meille kuitenkin valmiita malleja ja viitekehyksiä, joihin koetamme mahtua. Emme ole vielä oppineet katsomaan syvälle yksilön ainutlaatuisiin lahjoihin ja kykyihin. Perusolemuksemme päälle ehtii kasvamaan niin paljon valmiita malleja, uskomuksia, oppeja ja traumoja, että yhteys omaan itseemme on kerros, kerrokselta kaivettava esiin uudelleen.

Tietoisuus

Oma kokemukseni on, että kundaliinijooga kaivaa tätä yhteyttä esiin pikkuhiljaa osana omaa arkista elämäämme. Kundaliinin energia nousee meissä vähitellen ja samalla kuorii meistä kerroksia. Saatamme käsitellä ajatuksiamme, tunteitamme ja muistojamme paljon tietoisemmin kuin aikaisemmin. Saatamme tulla tietoisemmiksi omista tarpeistamme ja saatamme tuntea tarvetta tehdä muutoksia elämässämme. Tulemme tietoisemmiksi siitä, mitä rakastamme, mitä haluamme, siitä, keitä koetamme miellyttää, mitä ihmissuhteissamme tapahtuu. Tulemme tietoisemmaksi omasta kehostamme, omista varjoistamme (ylpeys, häpeä, syyllisyys, kateus), rehellisyytemme kasvaa. Tunnemme enemmän tunteitamme ja uskallamme kokea niitä. Tiedostamme ajatuksemme ja mielemme. Alamme tunnistaa omaa egoamme, sisäistä puhettamme, sisäistä tuomitsijaa. Kiinnostumme enemmän sisäisestä kasvustamme. Teemme harjoitusta säännöllisesti viikoittain tai päivittäin, nämä asiat lipuvat meihin aluksi huomaamatta osana arkista touhua. Eivät usein harjoituksen aikana, vaan siinä harjoitusten välissä, missä elämä tapahtuu. Samalla perusenergiamme värähtely muuttuu ja uusia ihmisiä ja kokemuksia alkaa kulkea luoksemme. Toisinaan käy niin, että elämämme muuttuu ihan toisenlaiseksi. Samat perusrakenteet saattavat säilyä, mutta suhtautuminen ja sisältö muuttuvat. Ja joskus koko rakenne menee uusiksi: työ, parisuhde, kotipaikkakunta. Tämän kaiken olen huomannut tapahtuvan itsessäni, pitkäaikaisissa asiakkaissani kuin opettajakollegoissa. Kukaan heistä ei ole kokenut kundaliinin mystistä nousua. Kaikki on vain pikkuhiljaa lähtenyt muuttumaan, jopa huomaamatta osana elämää. Eikä koskaan ole tullut vastaan mitään sellaista, mihin he eivät sillä hetkellä olisi valmiita.

Kundaliinijooga arkisena harjoituksena

Kundaliinijoogaa voi harjoittaa nauttien sen fyysisesti vahvistavasta ja virkistävästä vaikutuksesta sekä stressin tunnetta vähentävästä kokemuksesta. Joogamatolle voi tulla hiljentymään ja pysähtymään ilman tavoitteita. Ja tämä riittää! Jos itse sallit ja valitset oman sielusi tasolla, se mahdollistaa sinulle sisäisen ja henkisen kasvun matkan. Siihenkään ei tarvitse millään tavalla pyrkiä. Se tapahtuu itsestään juuri sinulle sopivalla tavalla. Haluan omalla kokemuksellani painottaa, että sisäinen, henkinen kasvukin on lopulta hyvin arkista. Päämääränä ei ole kehittää yliluonnollisia kykyjä tai leijua ihmemaassa henkisiä elämyksiä hakien. Sisäinen kasvu on ennen kaikkea kehittymistä ihmisenä ja persoonana kohti hyväksyntää, myötätuntoa, rehellisyyttä, läsnäoloa ja rakkautta. Se on itsen ja muiden kunnioittamista ja arvostamista sekä erilaisuuden hyväksymistä ja omien rajojen vaalimista. Se on oman itsetuntemuksen kasvamista ja omaan ainutlaatuisuuteen palaamista. Se on omien arkisten haasteiden kohtaamista tietoisuuden näkökulmasta käsin. Siinäpä sitä onkin riittämiin yhdelle ihmiselämälle!

Sisäisen kasvun myötä saatat avautua intuition käytölle ja ymmärrykselle kaikkeudesta ja energioista, jos niin on tarkoitettu, mutta sekin ymmärrys on tarkoitus liittää ihan tavalliseen elämääsi ja osaksi omia intohimojasi ja elämäntehtäviäsi. Kundaliinijoogan ei tarvitse olla millään tavoin mystikoiden puuhaa ja hörhöjen hommaa, vaan se on ihan tavallisten ihmisten itsetuntemusta ja ainutlaatuisuutta kehittävää joogaa arjen osana.

Sydämin,

Anne

Kundaliinijoogan tunnit Sipoossa

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös nämä

OlemusJooga® | Sydämeni Olemusvoima
Itsetuntemus
Anne

Sydänyhteys ja sinulle kuuluva elämä

Intuitiolla ohjaaminen Joogatunneilleni nousee usein erilaisia teemoja, joissa tunnin intentio ja energia kulkevat. Tämän viikon yhdelle tunnille nousi vahvasti sydänkeskuksen avaamisen teema. Teema, johon voidaan

Lue artikkeli »
jooga
Anne

Luonnon & Hengen Liitto

Luonnon ja Hengen Liitto Joogan opettajana ja omalla joogisella tielläni olen usein kokenut hämmennystä, kun olen koettanut löytää omaa paikkaani joogan moninaisella kentällä. Hyvin usein

Lue artikkeli »